Kundalini als onderdeel van de tantrische traditie van het Tibetaans boeddhisme wordt beschouwd als de systematische wetenschap van de Oosterse filosofieën. Reeds duizenden jaren geleden werden de Kundalini beschreven in de traditionele Yoga-leringen. Dit verwijst naar een energie of etherische kracht in de mens die wordt gesymboliseerd door een slapende slang aan de onderkant van de wervelkolom. Volgens de chakra-instructie bevindt zich daar het laagste energiecentrum, het zogenaamde wortelchakra.
Kundalini Yoga ook wel de Yoga van de energie en het bewustzijn genoemd. Uitgangspunt is het idee dat ieder mens een enorm potentieel aan vaardigheden, mogelijkheden en talenten heeft.
Vanuit dit begrip heeft de mens een absoluut, zuiver bewustzijn (Shiva) en de gehele cosmetische primaire energie (Shakti). Deze twee energiestromen in het onderste deel van de wervelkolom bewegen rond de wervelkolom en ontmoeten de zeven chakra's in het menselijk lichaam. Het doel is om deze energieën geleidelijk aan te wekken en te harmoniseren en verlichting te ervaren door het bereiken van het hoogste chakra.
Naast het fysiek aansterken van het lichaam streeft Kundalini Yoga er vooral naar een innerlijke ontwikkeling, of zoals de kundalini filosofie aangeeft, is een fysieke ontwikkeling alleen mogelijk in samenhang met een spiritueel-emotionele verandering. Ook al kunnen lichaam, ziel en geest onafhankelijk van elkaar bestaan, toch beïnvloeden ze elkaar aanzienlijk en vormen zo een gesloten eenheid in de mens. Om deze reden kunnen asana’s, waarin fysieke blokkades zoals spanningen worden herkend en losgelaten, ook leiden tot een mentale ontspanning. De gerichte combinatie van de drie elementen beweging, ritme en geluid traint specifiek het fysieke, mentale en spirituele bewustzijn.
Kundalini wordt beschouwd als een uitgebreide vorm van yogabeoefening en is daarom alleen onder voorwaarden geschikt voor beginners. Geef jezelf in ieder geval de tijd om deze yogastijl uit te proberen. Door de integratie van meditatie moet je altijd openstaan voor spirituele actie. Door de vele elementen is Kundalini Yoga relatief complex. Daarom is er op de lange termijn veel discipline van de beoefenaar nodig. Toch is deze yogastijl gemakkelijk te leren.
Als je in wezen je fysieke prestaties wilt verbeteren door middel van yoga, dan moet je je toewijden aan andere yogastijlen zoals Ashtanga Yoga of Hatha Yoga. Als je echter veel belang hecht aan de spirituele component van yoga, moet je deze yogastijl zeker proberen.